Причини за страховата невроза

страхова невроза

Страховата невроза е нещо наистина страшно!

Основна причина за появата на страхова невроза обикновено е психическа травма.

Най-често се появява при получаването на негативна информация: за семейството, за любовни проблеми, загуба на близък човек. Страховата невроза се усложнява, ако дълго време недоспивате, също така от умствено или физическо пренатоварване.

Не на последно място – от огромно значение са особеностите на нервната система у всеки човек. Болестта възниква най-често при слаби хора и при наличието на неприятни преживявания: заболяване, катастрофа, силна уплаха по време на сън и така нататък.

Първите и най-видими признаци са необоснован страх, като например: преминаване по мост, страх от слизане по стълби, страх от хора, страх от смъртта и така нататък. Като цяло болните се чувстват неспокойни и неуверени в обкръжаващия ги свят. При болните от страхова невроза се наблюдава изпотяване, треперене, безсъние, гадене, главоболие, сърцебиене и други. Освен лечение с медикаменти и посещение при психиатър е нужно да се засили общото състояние на организма.

Но все пак кой метод се явява най-ефективният за лечение на страховата невроза или така наречения депресивен синдром? На този въпрос и досега няма точен отговор. Всичко зависи от състоянието на отделния пациент, страдащ от страхова невроза. Понякога е достатъчно болният да посещава често психотерапевт и да употребява подходящите антидепресанти. Но най-добри резултати получават страдащите, които се лекуват с билки. Вижте ТУК.